Levensenergie met heimwee

De intense verwarring, is geheel verlammend en onttrekt alle energie aan de dame die tegenover me zit. In de eerste twee coachgesprekken die we hebben, waar het mag gaan over waarmee ze worstelt en waar ze niet aan voorbij komt, gebeurt het. Existentiële levensvragen en keuzes vallen hier samen. Haar mimiek verandert en het is alsof ik steeds met een ander (innerlijk) deel van mijn coachee in gesprek ben. Ze breekt haar hoofd, haast letterlijk, over de complexiteit in haarzelf, in haar leven én in haar relatie.

De woorden voorbij, wat het lijf vertellen wil
Nergens is er rust, nergens voelt als thuis. Als ze hier is, wil ze daar zijn. Als ze daar is, wil ze hier zijn. En tussenin overheerst een soort van ‘heimwee’ maar dan zonder te weten waar naar. Het hoofd neemt duidelijk de regie over in het willen vinden van het antwoord. En tegelijk is dat antwoord verder weg dan ooit. Haar lijf spreekt een heel andere taal, we gaan op onderzoek.

Een systeem opstelling
Zo stapt ze korte tijd later binnen om haar thema/vraag verder te verkennen in de vorm van een systeem opstelling. Verkennen wat er voorbij taal, verteld of zichtbaar wil worden. Dat wat er zich zo nadrukkelijk naar de oppervlakte dringt in haar leven.

In een fijne besloten groep gaan we van start.

Verdekte elementen
De representant die opgesteld staat voor haarzelf pakt letterlijk het eigen hoofd tussen beiden handen. Bijna niet te doen, die verwarring, dat oneindig bewegen tussen beiden. We onderzoeken of het bewegen tussen polariteiten, tussen onverenigbare eenheden (en de verwarring die hiermee samen lijkt te hangen) voor haar een bekende beweging is. Met vloerankers proberen we de polariteiten (als posities in de ruimte) uit.

Ik vraag de vraagstelster om te gaan staan waar nu de representant voor haarzelf in de opstelling staat. Hiermee komt ze zelf in het veld, wat een uitnodiging is om niet alleen te kijken van een afstand, maar het vooral ook zelf te ervaren en te voelen.

In een split-second dient zich de beweging van het intense wikken en wegen aan. Dit is wat ze kent. Zo zijn er; hoofd en hart, harmonie en strijd en gaat het ook over kunnen zijn én blijven. Alsof we met elkaar kijken naar ‘levensenergie met heimwee’. Het wil stromen, maar zonder te weten naar waar toe.

Nooit daar te hoeven zijn, waar het pijn doet
Een representant wordt ingebracht in de opstelling voor ‘vrouwelijke energie’. En in het oogcontact tussen beiden, vormt er zich een nieuw beeld.
Dag mam, dat is lang geleden. Haar lijf vertelt meteen alles.

Ze verloor haar moeder op jonge leeftijd. Nooit tijd gehad of genomen om dat verlies te voelen. Te groot, te intens. Daar lijkt ‘het hoofd’ en de beweging van ‘wikken en wegen’ een heel goede oplossing voor geworden. Dan hoef je nooit daar te zijn, in jezelf, waar het pijn doet.
Het gaat over groot gemis en een diep verlangen je gedragen te weten, te kunnen ankeren. En hoe leer je dat als kind? als je noch je moeder (noch je vader) dichtbij je hebt. Dan wordt het misschien inderdaad wel levensenergie met heimwee.

Haar lijf is stil, er is geen taal.
Zachtjes klinkt er het lied ‘ik hou van mij’

“Ik hou van mijHoor je nooit zingenIk hou van mijWordt nooit gezegdMaar ik hou van mijGa ik toch zingenWant ik hou van mijVan mij alleenEn ik meen het echt…”

Je ouders aannemen
Moeders ‘geven ons het leven’, daar waar vaders ons ‘in de wereld zetten’. Beiden ouders (aan)nemen als de jouwe, met alles wat daarbij hoort (zowel alles wat er wel was betekent én datgene wat er niet was, waarin je tekort gedaan bent of wat je hebt moeten missen) is helend en krachtig. Als het (aan)nemen van je ouders je niet lukt, dan wordt het vaak in je volwassen leven een uitdaging om je volle potentieel te leven. Dan blijft het een soort van niet stromende levensenergie (levensenergie met heimwee) en kun je gevoelsmatig afdrijven van wie je ten diepste bent.

Elementen
Elementen als ouders aannemen naast masculiniteit, femininiteit, verlies, gender en verwarring hieromtrent kwamen voorbij.
Bovenstaande is een beschrijving op hoofdlijnen.

Tot slot
Een voorouderlijke verkenning, het maken van een genogram of het doen van een systeemopstelling, kan je helpen om een eerste, voor jou versterkende of helende, beweging te maken. Meer weten over coaching op dit gebied? zelf een opstelling of er een bijwonen als representant? Informeer vrijblijvend, ik vertel je er graag meer over.

Deze blog is geanonimiseerd en met toestemming van de deelnemer(s) geplaatst.