Als iedereen van alles is en niemand is van iets

Herken je dat? Dat je in organisaties teams en medewerkers treft waarbij het volkomen onduidelijk is wie waar van is. Waar iedereen van alles lijkt te zijn en in het uiterste geval niemand van iets. Kortom daar waar eigenaarschap ontbreekt en rollen diffuus zijn, zonder dat duidelijk is hoe dat nou echt komt.

Als er wel sprake is van goed leiderschap
Gebrek aan leiderschap kan één verklaring zijn voor dit verschijnsel. Het loont wel de moeite om dat tevoren uitgezocht te hebben. Want goed leiderschap is immers rand voorwaardelijk voor het creëren van succesvolle teams. Maar wat als er wel degelijk sprake van is van goed leiderschap en teams toch gedijen bij het van niets óf juist van alles te zijn?

Vanuit een breder perspectief
Dan loont het de moeite om hier vanuit een breder perspectief eens naar te kijken. Soms zie je dat dit zich beperkt tot slechts één team, maar vaker nog zie je dat het zich op meerdere plaatsen, in meerdere teams toont. In dat geval kun je spreken van een patroon. En verrassend genoeg, een patroon is vaak ergens een oplossing voor. Dat kan zelfs voor iets, op een heel andere plaats in de organisatie zijn.

Zichtbaar en bespreekbaar
En mag je dat dan ook benoemen, zichtbaar en bespreekbaar maken? Want dat maakt het pas echt spannend. Omdat je iets wezenlijks naar de oppervlakte brengt en daarmee ook het licht laat schijnen op zaken die dit helpen creëren, voeden of zelfs in stand houden. Ai…confronterend.

Verborgen winst, voor wie?
Wat is ‘de verborgen winst’ als iedereen van alles is en niemand van iets? Daar stel je me een vraag.

Ik kom het zeer regelmatig tegen in mijn werk als Coach als ik leiders, teams en organisaties begeleid naar een meer wendbare manier van werken. En ik stel ze dan ook precies deze vraag. Verborgen winst? Ja, precies. Wie of wat gedijt er bij het bestaan van dit patroon?

Dikke winst
En die winst is er eigenlijk altijd. Want wanneer niemand van iets is en iedereen van alles, dan ben je bijvoorbeeld nooit zelf verantwoordelijk voor het resultaat. Je kunt er niet op aangesproken worden, je ligt er niet van wakker en nee, je kunt ook niet falen óf er in het ergste geval op afgerekend worden.

En wanneer we hierover met elkaar het gesprek niet durven aangaan, wordt het almaar groter en verwordt het zomaar tot een patroon, daar waar ik in deze blog mee begon. Het gaat een eigen leven leiden en haalt zomaar de flow uit een team of erger nog uit een hele organisatie. Prima? dat niemand van iets is en iedereen van alles, dat we in ieder geval allemaal lekker druk zijn (zo op het eerste oog dan). Dikke winst zou ik zeggen. Fijn veilig ook. Maar niets is minder waar.

Verlies
Als we goed kijken dan ontstaat hierdoor juist meer gedoe. Denk aan meer onduidelijkheid, overvolle agenda’s en daarbij komt effectieve communicatie niet gemakkelijk meer tot stand. Zo vinden we het oeverloos overleggen en vele vergaderen de normaalste zaak van de wereld. En o, ja we vergeten ook zomaar het gesprek te voeren met iemand in plaats van over iemand. Om maar wat symptomen te noemen. Helemaal geen dikke winst dus, als je goed kijkt. Juist meer ‘verlies’. Verlies van gezonde interactie(s) en flow. Zonde!

Impuls
Het goede nieuws is dat je dit wel effectief om kunt buigen met elkaar. Het patroon kunt doorbreken. Hoe? Door te werken aan een gezonde en gedragen impuls vanuit de organisatie, het management incluis. Een impuls van waaruit er ruimte ontstaat om je als team(s) met elkaar op een andere manier te gaan organiseren. Door heel concreet en transparant te maken waar je van bent.

Doordrongen te zijn van wat je te brengen hebt, wie je klant is, welke waarde je toevoegt als team en ieder individueel (als onderdeel van het team). Vervolgens is het van belang je hiermee maximaal verbonden te weten én het ownership hiervoor te leren claimen. Ja, door het daadwerkelijk te nemen.

Hoe daar te komen
En het is geen appeltje eitje om daar met elkaar te komen. Dat mag ook gezegd. Het vormt een weg van het aangaan met elkaar en van continu leren en experimenteren. En ja, die weg is spannend, soms met de nodige hobbels, maar brengt tegelijk ook veel plezier en inspiratie.

Tot slot
Voel jij ergens een yes en denk je dit is precies de benadering die wij als organisatie of (management) team kunnen gebruiken. Dat je voelt dat je deze weg met elkaar te gaan hebt. Om als team voorbij alle vrijblijvendheid te leren groeien en de eigen én de gezamenlijke verantwoordelijkheid in de ogen te kijken. Neem dan contact met me op, dan vertel ik je er alles over. Nou, ja bijna alles ;-). Laat je vooral inspireren.