Helder

Helder

Gisteren volgde ik de boeiende training ‘Trauma in organisaties’ van Philippe Bailleur, naar aanleiding van zijn meest recente en gelijknamige boek. Een prikkelende mix van inzichten, eye-openers en praktijkcases. Het geeft me een mooie verdieping op mijn werk als Systemisch Coach. En gedurende de dag kwam er steeds dezelfde en prachtige metafoor voorbij. Ik deel deze graag met je. Wie weet vind je hem ook zo treffend.

Metafoor
Phillipe stelde, vanuit zijn jarenlange ervaring, dat je organisaties vaak kunt zien als aquariums met troebel of zelfs vies water. Dan vragen ze je als Coach, Adviseur of Begeleider in een veranderings, (team)coach- of crisismanagementtraject om enkele vissen eruit te halen, die goed schoon te poetsen om deze vervolgens weer terug te plaatsen in hetzelfde water #datgaathemnietworden.

Er is iets wezenlijks anders nodig: Bewustwording, dat het hele aquarium een goede filter nodig heeft om van helder water voorzien te zijn en te blijven. En dát met elkaar onderkennen en durven aangaan. Dat plaatst medewerkers, leiders en hun teams weer on-track, brengt voedende energie, beweeglijkheid en heling, precies daar waar het nodig is in de organisatie.

Herkenbaar?
Voel jij je, als leider, ook zo’n schoongepoetste vis? Behoefte aan helder (zwem)water in je organisatie? Nodig mij eens uit aan tafel, dan neem ik je mee in hoe je ‘het water’ van je organisatie weer helder krijgt #goedfilteren.

Bovendien weet je dan ook meteen hoe je investering in coaching, begeleiding en advies wel rendeert, ook op de lange termijn.

boek trauma in organisaties  

Het boek kun je bestellen bij Uitgeverij Noorderlicht of via Bol.com