Systemisch kijken en werken, wat is dat?

Meer dan eens krijg ik de vraag, wat is dat precies? systemisch kijken en werken? En wat zijn opstellingen eigenlijk?  Het leek me een mooie aanleiding om er eens een blog aan te wijden om er wat uitgebreider op in te gaan. Om jullie wat uitleg te geven, ook omdat het in belangrijke mate verweven is in de manier waarop ik coach en begeleid en het mijn leven kleurt.

In ons alledaagse leven hebben we allemaal te maken met momenten waarop alles fijn en vloeiend gaat en momenten waarop we kleine en grote uitdagingen tegenkomen die ons in beslag nemen. Uitdagingen die zich kenbaar maken in ons werk of leven, in de vorm van stagnaties, strubbelingen of gedoe.

Aan de oppervlakte
Onze aandacht gaat vooral uit naar wat we voelen, denken en ervaren. Zichtbaar en aan de oppervlakte, in hoe we daar mee omgaan (de symptomen). Veel minder staan we stil bij de manier waardoor dat deel, onder de oppervlakte, eigenlijk wordt ingegeven. Welke invloeden en krachten er werkelijk spelen (de dynamieken). En in welke systemen, relatienetwerken, deze hun oorsprong vinden.

Hoe krachtig en sturend deze dynamieken kunnen zijn beseffen we meestal niet. Vaak blijft het bij een vaag of wat onbestemd gevoel. Wat je wel herkent, maar wat inmiddels ook een soort van bij je is gaan horen. Zonder dat je er precies de vinger op kunt leggen. Je hebt er misschien met anderen over gesproken, alternatieven of oplossingen gezocht. Vaak vanuit ons hoofd bedacht en zonder dat ze beklijven. Het steekt als het ware toch steeds weer de kop op.

Sturende krachten
Wat maakt nou dat dit zich steeds blijft herhalen? Dat het zo hardnekkig is? Het antwoord woont in de onderstroom, een soort sturende kracht achter deze ervaringen. Vanuit een dieper niveau waar andere principes en ongeschreven wetten leidend zijn. Een krachtenveld waar we allemaal mee te maken hebben. Niemand uitgezonderd. De vraag is alleen, kom je op een punt dat je het je bewust wordt door er echt naar te willen kijken, van te willen leren. Dat geldt simpelweg niet voor iedereen.

Systemisch kijken en werken
Door systemisch te kijken en te werken, krijg je een verrassend verdiepende manier van kijken aangereikt. Je krijgt zicht op deze krachtige bewegingen en leert ze zien binnen het grotere geheel. Een perspectief dat helend en versterkend kan zijn. Waardoor er duidelijk wordt wat er waar nodig is en er meer evenwicht ontstaat. Ingegeven en meebewegend naar dat wat er aandacht vraagt, in je leven of werk. Dat verschilt voor iedereen.

Het aanvaarden en leren hanteren van bepaalde situaties komt door er systemisch naar te kijken en er mee te werken meer binnen handbereik. Herkennen en erkennen blijkt heilzaam, de mist trekt op en brengt rust. Zelfs wanneer dat eerst gepaard gaat met boosheid, teleurstelling, pijn of verdriet. De bereidheid om op deze andere, vaak nieuwe, manier te kijken naar dat wat aandacht vraagt, schept ruimte bij persoonlijke en beroepsmatige vragen. Kan de opening zijn naar nieuwe mogelijkheden en om krachtige keuzes te kunnen maken vanuit een innerlijk weten.

Voel je bereidheid in jezelf, om ook zo naar een eigen thema te kijken? Of ben je gewoon nieuwsgierig naar wat dit jou kan brengen? Lees dan mijn volgende blog, daarin besteed ik aandacht aan de focusgebieden van deze manier van kijken en werken. Wil je niet wachten of voel je dat je er mee aan de slag wilt, maak dan vrijblijvend een afspraak of kijk in de agenda naar mijn programma’s en speciale opstellings-dagen/avonden.