Stoeien met Scrum, je rol als Scrum Master

Scrum is als framework een eenvoudige en vooral effectieve manier om met een team in (korte sprints) toe te werken naar een voor de klant/opdrachtgever gewenst eindproduct (lees: dienst/resultaat/deliverable). Eenvoudig en effectief, mits Scrum op een goede manier wordt uitgerold én geborgd. De grootste uitdaging die ik veel terug zie in de praktijk is het stoeien met Scrum, met name rondom de plek van de Scrum Master. Zeker wanneer diegene extern wordt ingehuurd. Wat ben je in die rol dan precies? Een Coach, Facilitator, Manager, Docent, Trainer, Puinruimer, Veranderaar of een uitdagende combinatie van deze?

Voor dat je het weet balanceer op je de scheidslijn van functies en verantwoordelijkheden die helemaal niet bij je rol en plek als Scrum Master horen. Interessant, dat dan weer wel. Maar voordat je het beseft veranderen je bevlogenheid en passie voor het prachtige vak, in een oogwenk in een valkuil, één waar je met beide benen in stapt. Herkenbaar?

Omdat de rol van Scrum Master een zo gevarieerde is, is het van belang dat je (nog voordat je opdracht aanvangt) de contracteer-fase goed benut. En dan doel ik op meer dan alleen je contract goed regelen, namelijk het randvoorwaardelijke deel. Juist dat wordt vaak vergeten of blijft onbesproken omdat we denken dat het over en weer wel duidelijk is. Vaak blijkt pas later het tegendeel. Heb jij bijvoorbeeld, nog voordat je start, op de volgende vragen het antwoord voor jezelf?
  • Hoe ziet je potentiële opdrachtgever jouw rol als Scrum Master precies?
  • Hoe is het mandaat voor de Product Owner ingeregeld?
  • Met welke rollen heeft jouw rol in de klant-organisatie mogelijk overlap?
  • Hoe wordt dit voorafgaand aan jouw opdracht goed afgebakend?

En een ook niet onbelangrijke, misschien wel de belangrijkste vraag:

  • Wordt de uitrol van Scrum gedragen door het (hoger) management of is vooral daar eerst nog werk te doen?

Breng je rol en je plek vooraf goed in kaart, stel de context vooraf heel scherp en maak er duidelijke afspraken over. Een goed begin is immers het halve werk. De Whitepaper the 8 stances of a Scrum Master van Barry van Overeem, kan je helpen om dit op een goede manier in te regelen. Doe er vooral je voordeel mee.

Voel je de behoefte om jouw Mindset als Scrum Master eens te toetsen óf te versterken? Wil je eens stevig reflecteren op jouw plek als Scrum Master en de uitdagingen die je ervaart? Neem dan vrijblijvend contact met me op.